Veldrijden is al meer dan een eeuw een razend populaire sport in België en omstreken. En er wordt heus niet alleen in de Lage Landen aan cyclocross gedaan! Er worden in maar liefst 23 landen nationale kampioenschappen gehouden. Daarbovenop zijn er nog de Europese Kampioenschappen (sinds 2003 al in negen organiserende landen gehouden) en de Wereldkampioenschappen (sinds 1950 al in 13 landen georganiseerd). Als je wil wedden op cyclo-cross zal je je niet snel vervelen!

Wedden op veldrijden doe je in de herfst en de winter, wanneer het wegwielrenner stil ligT. Dat is net wat veldrijden zo leuk maakt: de veldrijders rijden door modder, over heuvels en op zandwegen. Soms zijn de heuvels zo steil of de wegen zo onberijdbaar, dat de fiets op de schouder moet. De variatie is groot en er zijn veel mogelijkheden voor de toppers om zich te onderscheiden. Het is een intensieve duursport (een profwedstrijd duurt ongeveer één uur) met verschillende rondes op één parcours die op technisch vlak veel vraagt van een atleet. Wedden op cycli-cross is dus erg speciaal!

De sport komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar de laatste decennia zijn het Vlamingen en Nederlanders die het veldrijden domineren. De jongste jaren moet je deze toppers in de gaten houden: Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Tom Pidcock, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt, 

Op welke ritten kan ik wedden? (verschillende klassementen)

Er zijn verschillende prijzen te winnen in het veldrijden:

– De Superprestige. Een veldrijder wint de Superprestige als hij/zij de meeste punten heeft verzameld na de acht Superprestige-koersen in België en Nederland. Sven Nys (2007) en Matthieu van der Poel (2019) slaagden erin om alle acht wedstrijden in één seizoen te winnen. Met 13 eindzeges is Nys de recordwinnaar. Bij de vrouwen ging de eindoverwinning in vier van de vijf edities naar Sanne Cant.

– De X20 Badkamers Trofee. Dit is een gelijkaardig regelmatigheidscriterium, met negen wedstrijden in België. Ook hier is Sven Nys de all-time uitblinker met 9 eindoverwinningen en 46 verschillende dagzeges. Sanne Cant won zes van de elf edities tot dusver. In het seizoen 2020-2021 bestaat de X2O Badkamers Trofee (voorheen de Gazet Van Antwerpen Trofee, Bpost Bank Trofee en DVV Verzekeringen Trofee) uit de Koppenbergcross, Urban Cross, Scheldecross, Herentals Cross, Azencross, GP Sven Nys, Flandriencross, Krawatencross en Brussels Universiteit Cross. 

– Wereldbeker. De WB Veldrijden is wederom een regelmatigheidscriterium, maar dan internationaal en voor landenteams. In de 23 edities sinds 1993 won België de Wereldbeker veertien keer en Nederland zes keer. Sven Nys zorgde voor de helft van de Belgische overwinningen. Bij de vrouwen won Nederland de helft van de 14 georganiseerde Wereldbekers, terwijl Sanne Cant voor drie Belgische eindoverwinningen zorgde. 

Op wat kan ik wedden? (wedopties)

Je kan wedden op veldrijden op verschillende manieren. Inzetten op de winnaar van een veldrit is de meest logische én populairste manier! 

Kan ik ook live wedden op het Veldrijden?

Zeker! Live wedden op cyclo-cross is een uur lang spanning en plezier! Probeer het eens uit in een winters weekend.

Wedden op andere sporten? Bekijk alle sportweddenschappen op Napoleonsports.be.

0 Shares:
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK
Lees meer

Money time in de NBA

De LA Lakers hebben zich afgelopen weekend als eerste geplaatst voor de finale van de Western Conference. Stadsgenoot…