Parijs-Nice wedden maakt je hele voorjaar leuker. Het is een meerdaagse wielerwedstrijd die al sinds 1933 wordt georganiseerd, behalve in de periodes 1940-1945 en 1947-1950. Zoals de naam al zegt, gaat de race richting het zuiden en dat onder een maarts lentezonnetje. De bijnaam van Parijs-Nice is toepasselijk ‘De koers naar de zon’, of ‘La course au soleil’. De race start in de kille voorsteden van Parijs, om vervolgens naar de warme badstad Nice te trekken. De laatste dagen staan er doorgaans stevige beklimmingen op het programma, net als een tijdrit. En hoewel de startplaats verandert, eindigt Parijs-Nice steevast op de iconische ‘Promenade des Anglais’.

Het is de eerste grote race van het seizoen in Europa. Veel renners gebruiken Parijs-Nice om zich voor te bereiden op de voorjaarsklassiekers, zoals Milaan-San Remo en de Ronde Van Vlaanderen. Je zal dus vaak een clash zien van ronde-renners en coureurs die gespecialiseerd zijn in de klassiekers. 

De klassementen en hun truitjes zijn dezelfde als in de Tour de France: de leider/winnaar van het algemene klassement mag zich hullen in een gele trui, in het puntenklassement wordt een groene trui uitgereikt, en Koning-berggeit verdient een bolletjestrui. 

In de 78 edities won er 21 keer een Fransman, 14 keer een Belg en 8 keer een Ier. Een Ier, zeg je? Inderdaad: Seán Kelly won in de jaren ’80 maar liefst zeven keer op een rij (1982-1988)! Kelly was één van de meest succesvolle wielrenners van de jaren ’80, met ook nog overwinningen in de Vuelta, Ronde van het Baskenland (3x), Ronde van Zwitserland (2x), Milaan-San Remo (2x), Parijs-Roubaix (2x), Luik-Bastenaken-Luik (2x) en de Ronde van Lombardije (3x). Zijn landgenoot Stephen Rouche had Parijs-Nice in 1981 gewonnen.

De Belgen die Parijs-Nice wonnen zijn: Alphonse Schepers (1933), Gaston Rebry (1934), Jules Lowie (1938), Roger Decock (1951), Raymond Impanis (1954, 1960), Fred De Bruyne (1956, 1958), Joseph Planckaert (1962), Eddy Merckx (1969, 1970, 1971), Freddy Maertens (1977) en Frank Vandenbroucke (1998). Voor Nederland schreef Joop Zoetemelk driemaal Parijs-Nice op zijn naam. De andere drie Oranje overwinningen waren voor Jan Janssen, Gerrie Knetemann en Michael Boogerd. 

Op welke opties kan je wedden? (wedopties)

Je kan op de eindwinnaar van de verschillende klassementen inzetten, maar ook op de individuele etappewinnaars. 

Wedden op de winnaar van Parijs-Nice

Wil je een Parijs-Nice weddenschap afsluiten? Meteen op de eindwinnaar inzetten is een leuk begin. Dat doe je door naar ‘Outrights’ te gaan en je favoriet aan te duiden.

Kan ik ook live wedden op Parijs-Nice?

Dat kan zeker, tot op een bepaald moment in de etappe. Veel plezier ermee!

0 Shares:
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK