Wedden op Luik-Bastenaken-Luik is een ervaring op zichzelf. ‘La Doyenne’ is een heuvelklassieker die in onze eigenste Ardennen voor ongemeen spannende koersen zorgt. Het heeft haar bijnaam (die ‘de ouderdomsdeken’ betekent) verdiend, want er worden al sinds 1892 wedstrijden georganiseerd! De editie van 2021 wordt nummer 107, georganiseerd op zondag 25 april.

Met een afstand van bijna 260 kilometer en 11 hellingen is Luik-Bastenaken-Luik een stevige uitdaging voor de renners. Ze vertrekken vanuit Luik, maar het spektakel begint eigenlijk pas op de terugweg naar de Vurige Stede. De Côte de Saint-Roch is nog een vroege waarschuwing, maar vanaf de Côte de Mont-le-Soie start het echte klimwerk. De Côte de Wanne, Côte de Stockeu, de Côte de Haute-Levée, Col du Rosier en Côte de Desnié onderscheiden de jongens van de mannen. Daarna gaat het nog over de beroemde Côte de la Redoute, de Côte des Forges en de Côte de la Roche-aux-Faucons, waar al wel eens een ultieme ontsnapping plaatsvindt, ongeveer 13 kilometer van de eindstreep.

LBL is een van de vijf Monumenten, naast Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. Dat zorgt ervoor dat heel wat toprenners La Doyenne op hun palmares willen zetten. De eerste 34 edities werden gewonnen door uitsluitend Belgen. Na de wereldoorlog kwamen er meer buitenlanders opduiken. De erelijst in indrukwekkend, met onder meer Stan Ockers, Fred De Bruyne, Rik Van Looy, Jacques Anquetil, Roger De Vlaeminck, Bernard Hinault, Séan Kelly, Adrie van der Poel, Michele Bartoli, Frank Vandenbroucke, Paolo Bettini, Aleksandr Vinokoerov, Andy Schleck en Philippe Gilbert.

Sinds 2017 wordt er ook een L-B-L verreden bij de vrouwen. Anna van der Breggen won won tweemaal, Annemiek van Vleuten en de Britse Elizabeth Deignan schreven de andere twee op hun naam.

Op welke opties kan je wedden?

Je kan alleen inzetten op de renner die als eerste over de streep rijdt in Luik. Maar gezien de lijst van winnaars van de voorbije jaren, belooft dat spannend genoeg te zijn!

Wedden op de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik

De recordwinnaar is Eddy Merckx, met vijf overwinningen. Moreno Argentin en Alejandro Valverde wonnen allebei vier keer. In 2020 was er een spectaculaire aankomst, waarbij Alaphilippe dacht gewonnen te hebben maar op de valreep nog werd ingehaald door Roglic. De Fransman werd nadien zelfs gedeclasseerd voor gevaarlijk sprintgedrag.

In de deelnemerslijst van 2021 zijn er weer heel wat klasserenners die azen op de overwinning, waaronder: Bob Jungels (winnaar in 2018)(AG2R Citroën), Jakob Fuglsang (winnaar 2019)(Astana-Premier Tech), Wout Poels (winnaar in 2016)(Bahrain Victorious), Maximilian Schachmann (derde in 2019)(BORA – hansgrohe), Julian Alaphilippe (tweede in 2015)(Deceuninck – Quick-Step), Michael Woods (tweede in 2018)(Israel Start-Up Nation), Primoz Roglic (winnaar 2020)(Jumbo – Visma), Philippe Gilbert (winnaar in 2011)(Lotto Soudal), Alejandro Valverde (winnaar in 2006, 2008, 2015 en 2017)(Movistar), Richard Carapaz (Team INEOS – Grenadiers), Tadej Pogacar (derde in 2020), Marc Hirschi (tweede in 2020), Davide Formolo (tweede in 2019) en Rui Costa (derde in 2016)(UAE Emirates).

Kan ik ook live wedden op Luik-Bastenaken-Luik?

Absoluut! Je kan nog blijven inzetten terwijl het peloton al aan het rijden is.

Wedden op andere sporten? Bekijk alle sportweddenschappen op Napoleonsports.be.

0 Shares:
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK