Gaelic football is – net zoals Australian football – een regionale variant op het oude voetbalspel. Het bestaat al sinds 1885 en combineert elementen uit het hedendaagse voetbal en rugby. Het wordt in het Engelse taalgebied ook wel ‘Caid’, ‘Gaelic’ of ‘Gaa’ genoemd. Met meer dan 2500 teams draait wedden op Gaelic football ook vaak interessant uit!

Gaelic football wordt gespeeld op een rechthoekig terrein, met 15 spelers per team en met een een doel (zoals voetbal) én hoge doelpalen (zoals bij rugby). Zoals de naam al doet vermoeden, is Gaelic vooral populair in Ierland. 

Op welke competities kan ik wedden?

Er zijn drie echte competities. Twee ervan worden afgewerkt tussen ‘counties’ (National Football League en het All-Ireland Senior Championship) en één verloopt tussen clubs (All-Ireland Club Championship). 

De All-Ireland Senior Championship is de meest prestigieuze competitie. Het wordt elk jaar gehouden op het Ierse eiland in het najaar. Er doen steevast 31 van de 32 counties mee (iedereen behalve Kilkenny), aangevuld met een Engels team (Londen) en zelfs een Amerikaans team (New York). De teams van de counties worden bepaald door provinciale kampioenschappen, die als kwalificatiewedstrijden gelden. 

De 33 teams zijn: Antrim, Armagh, Carlow, Cavan, Clare, Cork, Derry, Donegal, Down, Dublin, Fermanagh, Galway, Kerry, Kildare, Laois, Leitrim, Limerick, London, Longford, Louth, Mayo, Meath, Monaghan, New York, Offaly, Roscommon, Sligo, Tipperary, Tyrone, Waterford, Westmeath, Wexford en Wicklow. Dublin won de laatste zes kampioenschappen, maar Kerry blijft de recordwinnaar aller tijden. 

Op wat kan je wedden? (wedopties)

Er zijn verschillende parameters waarop je kan inzetten, maar de winnaar van een match is natuurlijk de meest populaire weddenschap. 

Kan ik ook live wedden op Gaelic Football?

Het is zelden mogelijk om live te wedden op Gaelic football. Je kan dus maar beter op voorhand al inzetten!

Wedden op andere sporten? Bekijk alle sportweddenschappen op Napoleonsports.be.

0 Shares:
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK