Wil je op de laatste wedstrijden van het wielervoorjaar wedden? Op de Waalse Pijl kan je altijd rekenen voor een interessante koers! Deze heuvelklassieker wordt al sinds 1936 georganiseerd en wordt traditioneel eind april gehouden. Dit jaar is dat op woensdag 21 april, enkele dagen voor Luik-Bastenaken-Luik en na de Amstel Gold Race.

De Waalse Pijl is een van de ‘Ardennenklassiekers’, waaronder ook LBL en de Brabantse Pijl vallen. Sinds 2011 staat deze koers op de UCI WorldTour-kalender. Er wordt regelmatig gewisseld van startplaats. De jongste jaren begon de Waalse Pijl in Herve, Ans, Seraing, Binche, Marche, Borgworm, Bastenaken, Charleroi en Spa. Sinds 1983 ligt de aankomst in Hoei, op de bekende Muur van Hoei meer bepaald!

In 2021 mag de Zwitser Marc Hirschi zijn titel verdedigen op een parcours van 192 kilometer, gekruid met 12 hellingen. Het slotcircuit van 32 kilometer moet tweemaal afgewerkt worden. Ook de pittige Muur van Hoei moet twee keer bedwongen worden, net als de Côte d’Ereffe en de Chemin des Gueuses.

Heel wat toppers mochten de Waalse Pijl al op hun naam schrijven. All-time wielerhelden als Fausto Coppi, Stan Ockers, Rik Van Steenbergen, Raymond Poulidor, Rik Van Looy, Roger De Vlaeminck, Joop Zoetemelk, Bernard Hinault, Laurent Fignon, Laurent Jalabert, Lance Armstrong, Michele Bartoli, Davide Rebellin en Philippe Gilbert staan op de winnaarslijst van La Flèche Wallonne.

Er zijn acht renners die De Waalse Pijl al tweemaal wonnen, waarvan Julian Alaphilippe (2018 & 2019) er wellicht nog meer kan toevoegen aan zijn palmares. Rebellin, Argentina, Merckx en Kint waren driemaal de snelste in de Ardennen, terwijl de recordwinnaar vijf keer won: Alejandro Valverde (in 2006, 2014, 2015, 2016 en 2017).

De variant voor vrouwen wordt al sinds 1998 georganiseerd en valt vooral in de smaak bij de Nederlandse renners. Anna van der Breggen (6x) en Marianne Vos (5x) zijn de recordwinnaressen!. Opvallend is dat er in de 25 edities nog nooit een Belgische won.

Op welke opties kan je wedden?

Je kan alleen wedden op de winnaar van de Waalse Pijl, maar dat is doorgaans boeiend genoeg om je op het puntje van je stoel te houden!

Wedden op de winnaar van de Waalse Pijl?

Marc Hirschi (UAE Emirates) gaat op jacht naar zijn tweede opeenvolgende overwinning in Hoei, gesteund door ploegmaat Tadej Pogacar. Maar Hirschi zal stevige tegenstand krijgen. Denk maar aan onder andere Benoît Cosnefroy (tweede in 2020), Bob Jungels (AG2R Citroën), Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech), Maximilian Schachmann (BORA – hansgrohe), Michael Woods (derde in 2020, Israel Start-Up Nation), Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Alejandro Valverde (Movistar) en Richard Carapaz (Team INEOS – Grenadiers).

Kan ik ook live wedden op de Waalse Pijl?

Je kan inzetten op de Waalse Pijl terwijl de renners al vertrokken zijn. Zo beleef je de heuvelklassieker op een nog intensere manier!

Wedden op andere sporten? Bekijk alle sportweddenschappen op Napoleonsports.be.

0 Shares:
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK