De FA Cup is de oudste bekercompetitie ter wereld in het voetbal, gestart in 1871-1872. De finale wordt traditioneel in het legendarische Wembley Stadium gespeeld. Andere locaties waar de FA Cup-finale al afgewerkt werd, zijn o.a. Millennium Stadium, Old Trafford, Stamford Bridge, Crystal Palace en Goodison Park.

Als je op de FA Cup wedden wil, kan je best Arsenal en Manchester United in de gaten houden. De Gunners (14 keer winst in 21 finaleplaatsen) en de Red Devils (12 keer winst in 20 finaleplaatsen) prijken bovenaan de erelijst. Recent sprong ook Chelsea omhoog: zij hebben nu 8 FA Cups op de kast staan, dankzij de vijf bekers die ze wonnen in twaalf jaar (2007-2018). Vorig seizoen won Leicester City de FA Cup dankzij een wereldgoal van onze eigenste Youri Tielemans!

Manchester City is dan weer de enige club die de ‘domestic treble’ behaalde: winst in de Premier League, de League Cup én de FA Cup in 2018-2019! Manchester United deed misschien nog net iets straffer, door de Premier League, de FA Cup en de Champions League te winnen in 1998-1999.

Af en toe wordt de FA Cup verblijd met een finalist uit een lagere reeks. Dat gebeurde al in 25 van de 140 finales tot dusver, maar slechts drie keer in de laatste 39 jaar. Acht keer won een niet-eersteklasser effectief de beker!

29 keer in de geschiedenis van de FA Cup werden er nog verlengingen gespeeld in de finale. Tot 1999 werd bij een gelijke stand na verlengingen een replay georganiseerd. Dat gebeurde 14 keer in die 119 edities. Vanaf 2000 werd er overgeschakeld op strafschoppen om de beslissing te nemen, wat in 21 edities nog maar twee keer gebeurde.

De FA Cup is altijd een van de belangrijkste televisiemomenten van het jaar in het Verenigd Koninkrijk. De replay van de finale van 1970 tussen Chelsea en Leeds haalde met 28,5 miljoen kijkers het vijfde hoogste kijkcijferaantal ooit, meer dan het huwelijk van Prins Charles & Lady Diana! 

Op welke ploegen kan je wedden?

FA Cup-wedden kan je op elke deelnemende club doen. En dat zijn er erg veel! Er zijn 729 clubs ingeschreven in 2021, waarvan er 637 deelnamen aan de kwalificaties. 124 teams bleven er over om aan de hoofdcompetitie deel te nemen. Die competitie levert ongeveer tussen 120 en 160 wedstrijden op. Deze teams nemen deel:

  • 92 teams uit de Football League (Premier League, Championship, League One, League Two)
  • 32 teams die overblijven na de kwalificatierondes van de National League System. Daaraan nemen de 637 teams van het vijfde tot en met het tiende niveaus deel.

Net zoals aan het hele Engelse voetbalsysteem, doen er ook clubs uit Wales mee aan de FA Cup. 

Op wat kan je wedden? (wedopties)

In de FA Cup kan je op tientallen variabelen wedden. Van de winnaar (uiteraard) tot wie de goals maakt en nog veel meer! 

Wedden op de winnaar van de FA cup

Je kan via deze link nu al wedden op de FA Cup winnaar!

Kan ik ook live wedden op de FA cup?

Uiteraard! De FA Cup is elk jaar een van dé Britse televisiehoogtepunten. Jij kan live wedden op de winnaar van elke match terwijl ze al bezig is!

Wedden op andere sporten? Bekijk alle sportweddenschappen op Napoleonsports.be.

0 Shares:
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK