De Amstel Gold Race is sinds 1966 een vaste waarde in de kalender van de grote wielerploegen. In 2020 kon deze wielerklassieker niet verreden worden omwille van het coronavirus, maar dat heeft de honger naar de editie van 2021 alleen maar doen groeien! De enige Nederlandse wielerklassieker staat dit jaar gepland op zondag 18 april.

Het decor van de Amstel Gold Race is Nederlands-Limburg, waar de vele hellingen en  bochten een uitdaging vormen voor het peloton. Er is de laatste 20 jaar heel wat gesleuteld aan de finale: van een aankomst bergop op de Cauberg in Valkenburg tot een finale-lus doorheen Valkenburg. Sinds 2017 ligt de finish op een fikse 7 kilometer na de laatste beklimming (de Bemelergberg), in Valkenburg.

Hellingen die vaak terugkomen in de Amstel Gold Race zijn o.a. de Slingerberg, de Cauberg, de Kalleberg, de Bemelerberg de Loorberg, de Gulperberg, de Geulhemmerberg, de Kruisberg en de Sibbergrubbe. 

Dit jaar wordt de AGR gereden in een circuit-formule. De renners rijden 13 keer een circuit van bijna 17 kilometer. De Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg zijn de cruciale punten in het circuit dat zich situeert tussen Valkenburg, Bemelen, Wolfshuis, Geulhem, Vilt en Berg en Terblijt. 

Het is geen verrassing dat er veel Nederlanders de Amstel Gold Race als doel stellen. 18 van de 54 edities werden gewonnen door een Nederlander. Maar ook 13 keer was het een Belg die de Gold Race won. Jan Raas (vijf overwinningen tussen 1977 en 1982) is de recordhouder, waardoor de race ook wel eens de ‘Amstel Gold Raas’ genoemd werd. Philippe Gilbert reed viermaal als eerste over de streep tussen 2010 en 2017. Eddy Merckx, Gerrie Kneteman, Rolf Järmann en Enrico Gasparotto wonnen elks tweemaal. 

Bij de vrouwen werd er in 2001, 2002 en 2003 een wedstrijd georganiseerd, en vanaf 2017 opnieuw. Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Katarzyna Niewiadoma wonnen de laatste edities. 

Op welke opties kan je wedden?

Op de Amstel Gold Race wedden doe je op de winnaar ervan. Dat is de enige beschikbare wed-optie, maar je zal er zeker veel plezier aan beleven! 

Wedden op de winnaar van de Amstel Gold Race

Als je wil wedden op de winnaar van de Amstel Gold Race, moet je weten dat de laatste vijf edities door vijf verschillende renners gewonnen werden. De carrière van Philippe Gilbert loopt op zijn laatste benen, terwijl jonge wolven als Mathieu van der Poel nog heel wat titels kunnen verzamelen in Valkenburg. 

Kan ik ook live wedden op Amstel Gold Race?

Aangezien je de Amstel Gold Race toch thuis zal moeten volgen, kan je ook makkelijk live wedden op de winnaar. Veel plezier ermee!

0 Shares:
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK